İncirli Cd. No:84, BURSA
0224 328 47 12

Geçen Seneye Kadar Dünyanın En Büyük Uçağı Olarak Bilinen Antonov An-225 Mriya’nın Üzücü Hikâyesi

Everest Bilgisayar - İnternet Cafe - Teknik Servis

Geçen Seneye Kadar Dünyanın En Büyük Uçağı Olarak Bilinen Antonov An-225 Mriya'nın Üzücü Hikâyesi

Geçen Seneye Kadar Dünyanın En Büyük Uçağı Olarak Bilinen Antonov An-225 Mriya’nın Üzücü Hikâyesi

Zihninizde dünyanın en büyük uçağının hangi uçak olduğunu hiç düşünmüş, merak etmiş miydiniz? Yüzlerce rekor kıran herhangi bir uçağa hiç tanık olmuş muydunuz?

Tahmininizin doğruluğu, Şubat 2022’de Ukrayna’nın işgalinden önce veya sonra merak etmiş olmanıza bağlı olarak değişiklik göstermiş olabilir.

Antonov An-225 Mriya, 27 Şubat 2022’ye kadar dünyanın en büyük uçağıydı.

Kısaca “Mriya” (Türkçesiyle “Rüya”) diyebileceğimiz Antonov An-225 Mriya, Sovyetler Birliği tarafından Sovyet Ukraynası’nda üretilen ve SSCB çöktükten sonra üreten şirket dahilinde Ukrayna’ya devredilen, birliğin en büyük uçağıydı.

Uzunluğu 84 metre, yüksekliği 18 metre, kanatlarının genişliği 88 metre ve kanatlara ayırılan alan 905 metrekareydi. Hızı, saatte 800 kilometreye çıkabiliyordu. Mriya, Buran gibi Sovyet uzay mekiklerini uzayın hudutlarına taşıyabilecek kadar dayanıklı olmasıyla da meşhurdu.

Üstteki videoda 2:30’dan itibaren Mriya’ya Sovyetlerin meşhur Buran uzay mekiğinin yerleştirildiğini görmek mümkün. 

Sovyetler Birliği, uzay mekiklerini kimi zaman roketler yerine Mriya gibi büyükçe uçaklarla göklere çıkarırdı. Bunun sebebi, sanılanın aksine sadece daha pratik olması değil, aynı zamanda daha ekonomik olmasıydı.

Tüm bu baskıyı kaldırabilecek şekilde inşa edildiği için uçakta herhangi bir sıkıntı yaşanmıyordu. 640 tona kadar ağırlık taşıyabilmesi sebebiyle, uzay görevlerine ek olarak kargo taşıma aracı olarak da kullanılırdı.

Ömrü boyunca 240’tan fazla dünya rekoru kıran Mriya, havacılıkta dengi olmayan ve üretilmesi zor bir araçtı. Sağladığı kargo kapasitesinin ve hizmet sayısının rakibi yoktu.

Mriya’nın kırdığı bazı dünya rekorları:

2001 yılında aynı anda 4 savaş tankı taşıdı.
2009’da iki ayrı uçuşta sırasıyla 189 ton ve 247 ton ağırlık taşıdı. Aralarında Ermenistan’ın bir doğal gaz çevrim santraline gönderilen büyükçe bir jeneratör de vardı.
2010’da Çin’den Danimarka’ya çok uzun bir rüzgar gülü kanatı naklederek dünyanın en uzun kargosunu taşıdı.
2012’de içi, dünyanın en yüksekteki sanat galerisine ev sahipliği yaptı.

Tüm bu rekorlara ek olarak lokomotifler dahil çokça büyük araçları ve altyapı malzemelerini de düzenli olarak taşıdığını ve 2022’ye kadar dünya çapında insani yardımlar yetiştirdiğini de belirtmek gerek.

Gelelim 27 Şubat 2022’de nelerin yaşandığına ve Mriya’nın neden artık en büyük uçak olmadığına.

Rusya Federasyonu 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmeye başlamıştı. Son işlevsel Antonov An-225 Mriya da Ukrayna’nın başkenti Kyiv’deydi.

Sadece bir kargo uçağı olarak kullanılan, herhangi bir askerî hedef teşkil etmeyen ve birkaç gün sonra ülkeden yurt dışına uçurularak kurtarılması planlanan Mriya, 27 Şubat 2022’de Rus ordusu tarafından Kyiv kuşatması esnasında bombalanarak imha edildi.

İ

Ukrayna’nın İşgalinin 1. Yıl Dönümünde Yaşananların Kronolojisi: Hayat Şartları ve Bir Sivilin İzlenimleri

Ukrayna’da uçağı yeniden inşa etme planları bazen her ne kadar gündem olsa da, savaşın sebep olduğu tüm hasardan ve masraflardan dolayı yeniden inşa edilmesi yakın zamanda mümkün görünmüyor.

İ

Dünyanın En Büyük Uçakları ve Şaşırtıcı Özellikleri: İçine 22 Tır Birden Sığanı Bile Var!

İ

Tonlarca Ağırlığa Sahip Uçakların Güç Almasını Sağlayan Motor Çeşitleri ve Sizi Hayretler İçinde Bırakacak Özellikleri

İ

Şımarık Bir Pilot Çocuğu Yüzünden Onlarca İnsanın Öldüğü Uçak Kazasının Trajik Hikayesi


Yorum yapılmamış

Yorumunuzu ekleyin